tiistai 2. maaliskuuta 2010

Kodin-kokkaus sanastoa

★Etenkin ammattimainen ruokasanasto perustuu pääosin ranskankieleen. Myös Ruotsi on antanut runsaasti vaikutteita

Blanseerata , Kiehauttaa nopeasti vähäsuolaisessa vedessä . (Ransk. blanchir)

Breesata , Kypsentää kattilassa, vähässä vedessä ja miedolla lämöllä. (Ransk. braiser)

Deglaseerata , Huuhtoa kiehauttaen pannu niin, että pohjaan hyytynyt lihaneste irtoaa. (Ransk. déglacer)

・Dekantoida , Poistaa viinipulloon kerääntynyt sakka kaatamalla neste varovasti toiseen astiaan, jolloin sakka jää pullon pohjalle.

・Flambeerata , Liekittää eli kaataa ruan päälle vahvaa, lämmintä alkoholia ja sytyttää tuleen. (Ransk. flamber)

・Glaseerata , Päällystää tai viimmeistellä ruoka kiiltäväpintaiseksi esim: sokerivesikuorrutuksella tai voisulalla. (Ransk. glacer)

・Gratinoida , Kastikkeella tai juustoraasteella peitetty ruoka, joka sen jälkeen käytetään väriä saamaan grillissä tai uunissa. (Ransk. gratiner)

・Griljeerata , Ruskistaa nopeasti kypsä ruoka. (Ruots. griljera)

・Halstrata , Kypsentää, hiillostaa ruoka halstratissaeli metallilankaparilassa suoraan hiilloksen päällä tms. lämmönlähteen päällä.

・Homogenoida , tehdä tasarakenteiseksi.

・Kaltata , Kastaa esim. tomaatti tai manteli hetkeksi kuumaan veteen, jolloin kuori irtoaa helposti.

・Kandeerata , Kuorruttaa esim. marjoja tai hedelmiä kastamalla ne sakeaan, kuumaan sokeriliemeen. (Ransk. candir)

・Leivittää , Esim: liha- tai kalaleike kastetaan ensin kevyesti vatkattuun kananmunaan ja sitten jauhoihin ennen paistamista. Tarkoituksen saada rapea paistopinta. Myös voideltu kakkuvuoka leivitetään esim: korppujauhoilla.

・Montteerata , Viimmeistellä esim: kastike tai keitto esim: kermalla.

・Napeerata , Peittää ruoka kastikkeella. (Ransk. napper)

・Paseerata , Soseuttaa siivilän läpi painellen. (Ransk. passer)

・Soteerata , Ruskista ruoka-aineet pannulla nopeasti kuumassa rasvassa. (Ransk. sauter)

・Temperoida , Saattaa juoma juotavan sopivaan lämpötilaan. Esim: temperoidaan viini 16 esteiseksi. Myös suklaata temperoidaan sulattamalla se tietyn asteiseksi.

・Transeerata , Leikata esim: paisti viipaleiksi tarjoilua varten. (Ransk. trancher)

Umpioida , Säilöä ruoka-aineita siten. että purkki kuumennetaan ja sen kansi sulkeutuu jäähtyessään ilmanpitäväksi.

・Vokata , Kypsentää vokkipannussa

Jos pakkauksessa lukee että ruoka on sous-vide -valmisteinen on se silloin tyhjiökypsennetty.

Peitä ruoka ohuilla silavaviipaleilla tai pistele lihaan silavasuikaleita, jos ohjeessa käsketään silavoimaan.

Jos voisi on eltaantunut, on se silloin hapettunut eli härskiä.

..... ihan hauskalta kuulostavia ainakin osa :''D jää mieleen, vaikkei niin "opettelisikkaan".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti